Werking reservelijsten vaccinatiecentrum Bilzen-Hoeselt-Riemst

Het vaccinatiecentrum volgt de aanbevelingen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De vrije plaatsen worden eerst ingevuld door inwoners uit de prioritaire doelgroep, op dit moment de 65-plussers. 

Wie wordt er nu gevaccineerd?

Het vaccinatiecentrum Bilzen-Hoeselt-Riemst volgt de vooropgestelde vaccinatievolgorde. Dit betekent dat de woonzorgcentra, zorgprofessionals en de medewerkers van het vaccinatiecentrum al aan bod kwamen. Momenteel zijn de 65-plussers aan de beurt, gevolgd door risicopatiënten, essentiële beroepen en de bredere bevolking. Iedereen zal tijdig een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen. Op dit moment worden de oudste inwoners systematisch als eerste opgeroepen. 

Hoe worden de vrijgekomen of zogenaamde ‘lege’ plaatsen opgevuld?

Het vaccinatiecentrum volgt hierbij de aanbevelingen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De vrije plaatsen worden eerst ingevuld door inwoners uit de prioritaire doelgroep, op dit moment de 65-plussers. 

Het vaccinatiecentrum heeft hiervoor zelf per leeftijdscategorie boven 65 jaar een reservelijst aangemaakt op basis van inwonersgegevens. Hieruit worden afwisselend personen uit Bilzen, Hoeselt en Riemst gecontacteerd. Om de lege plaatsen zo snel mogelijk in te vullen - dit moet vaak last minute gebeuren - werd er gekozen om voornamelijk de flexibele en actieve 65-plussers op te roepen, startend bij geboortejaar 1946. Dit systeem loopt gelijktijdig met de reguliere oproeping van de oudste doelgroepen. Het is daarom mogelijk dat verschillende leeftijden door elkaar opgeroepen worden, maar het zal steeds om 65-plussers gaan. Deze werkwijze zorgt er ook voor dat er geen gaten in de planning ontstaan, aangezien de leeftijden uit de reservelijsten en uit de reguliere oproepen ver genoeg uit elkaar liggen. 

Verder is er een tweede reservelijst met inwoners uit essentiële beroepen zoals politieagenten, brandweerlui en personen die werkzaam zijn in de kinderopvang of het kleuteronderwijs. Deze tweede reservelijst wordt pas gehanteerd wanneer er niemand uit de eerste reservelijst gemobiliseerd kan worden.

Op dit moment verloopt dit systeem zeer vlot en zijn er weinig tot geen vrije plaatsen beschikbaar. Het is op dit moment dus niet mogelijk om jezelf in te schrijven op een reservelijst.