Huwelijksakte

Wat

Een huwelijksakte bevat alle gegevens over het huwelijk van een persoon. De huwelijksakte wordt bewaard in de gemeente waar je in het huwelijk treedt.

  • Een afschrift is een letterlijke kopie van de akte.
  • Een uittreksel bevat een verkorte versie van de originele akte.
  • Een uittreksel internationaal (7-talig): dit document kan gebruikt worden in het buitenland. Sommige landen vragen evenwel een afschrift. In dat geval moet je de volledige huwelijksakte laten vertalen.

Voorwaarden

Een uittreksel of afschrift van de huwelijksakte wordt aangevraagd door een van de huwelijkspartners zelf of door een bijzondere gemachtigde (advocaat, notaris...). Eventueel kun je deze documenten ook aanvragen voor je grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen.

Procedure

Je kan een afschrift of een uittreksel aanvragen in de gemeente waar je woont.

Je kan het e-loket gebruiken voor de aanvraag. Je krijgt de keuze om het bewijs meteen digitaal aan te vragen en af te drukken met je (Belgische) eID en pincode (eID-kaartlezer nodig) of je aanvraag wordt binnen 3 werkdagen behandeld en het attest van leven wordt via de post verstuurd.

Wat meebrengen

  • Identiteitskaart of verblijfskaart (niet-Belgen)
  • Indien je het attest voor iemand anders aanvraagt, heb je ook een volmacht nodig van de betrokkene en een kopie van zijn identiteitskaart.

Bedrag

Gratis