Digitale sleutel

Wat

Je kunt met een digitale sleutel, net als met een elektronische identiteitskaart (eID), toegang krijgen tot bepaalde beveiligde online diensten van de overheid en documenten digitaal ondertekenen.

Sinds 25/09/2020 is het niet meer mogelijk om een nieuw token te activeren. Als je al beschikt over een token kan je deze tot nader bericht blijven gebruiken, maar er wordt geadviseerd om over te schakelen naar andere beschikbare digitale sleutels.

Als beste alternatief voor het token adviseert FOD Beleid en Ondersteuning om de digitale sleutel ‘beveiligingscode via email’ te activeren. Deze sleutel is gebruiksvriendelijk, veilig en snel. Voor de activatiecode die je hiervoor nodig hebt, kan je terecht bij de dienst Vreemdelingen van de gemeente Riemst.

Procedure

Geen eID

Niet-Belgen die vanuit het buitenland toegang willen krijgen tot Belgische applicaties, kunnen kiezen voor de optie ‘beveiligingscode via email’. Hiervoor kan je een activatiecode aanvragen bij de dienst Vreemdelingen. De aanvraag van de activatiecode kost €15 voor een niet-inwoner en €5 voor een inwoner van Riemst. Indien je dit wenst, mail je een kopie van je identiteitsbewijs en je adresgegevens naar vreemdelingen@riemst.be

De FOD Beleid en Ondersteuning stelde een praktische handleiding op voor het aanmelden via beveiligingscode via email.

Bedrag

Belgen

De digitale sleutel kost €15 voor een niet-inwoner en €5 voor een inwoner van Riemst.

Uitzonderingen

Inhoud

Als je als Belg in het buitenland verblijft, en je hebt geen officieel adres meer in België, dan kan je je enkel nog registreren en aanmelden met je elektronische identiteitskaart (eID).