Bezorgd over het Coronavirus?

Bekijk hier alle actuele informatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/ @be_gezondheid0800 14 689

Offerfeest

Regelgeving onverdoofd slachten

Sinds 2015 is onverdoofd slachten enkel nog mogelijk in een erkend slachthuis of in een tijdelijke erkende slachtplaats. De gemeente Riemst werkt voor het offerfeest van 2018 samen met de tijdelijke erkende slachtplaats van Yilmaz Fazli gelegen op Koebaan 24, 3600 Sledderlo (Genk). 

Dit betekent:

• dat je schaap liefst op maandag 20 augustus aangeleverd wordt;

• dat je een volgnummer krijgt toegewezen bij aflevering van het schaap;

• dat je schaap ritueel geslacht wordt door een erkend ritueel slachter en dat het hele slachtproces professioneel zal verlopen;

Hoe kan ik een slachtbrief aanvragen?

Er kan enkel op afspraak een slachtbrief opgemaakt worden. Om een afspraak te maken dien je contact op te nemen met de dienst Platteland van het gemeentebestuur. Je kan de plattelandsdienst per e-mail of telefonisch bereiken op onderstaande coördinaten.

  • Gemeentehuis Riemst: Maastrichtersteenweg 2b,3770 Riemst
  • tel. 012 44 03 34
  • E-mail: platteland@riemst.be

Afspraak maken

Mogelijkheid tot maken van een afspraak van donderdag 16 augustus t.e.m. maandag 20 augustus.

Openingsuren

Enkel op afspraak i.v.m. een goede dienstverlening:

Do       16 augustus 09.00 u. – 12.30 u. en 13.30 u. – 16.30 u.

Vr         17 augustus 09.00 u. – 13.00 u.

Ma       20 augustus 09.00 u. – 12.30 u. en 13.30 u.– 16.30 u.

Een slachtbrief per dier

Per slachtbrief kan je één dier slachten. Er worden max. twee slachtbrieven per Riemsts adres uitgegeven. Slachtbrieven worden enkel verkocht aan Riemstenaren, op vertoon van identiteitskaart, oormerknummer van het schaap en het beslagnummer.

Algemene informatie

Volgens Europese regelgeving kan ritueel en onverdoofd slachten enkel in een erkend slachthuis of in een tijdelijke, erkende slachtplaats. Ritueel thuisslachten is verboden! Als je een schaap koopt, controleer dan of het een oormerknummer heeft. Dit bestaat uit 8 cijfers. Zorg ook voor het beslagnummer van de boer, deze bestaat uit 4 cijfers en beiden heb je nodig als je een slachtbrief komt aanvragen.

Iedereen die een schaap slacht, moet in het bezit zijn van een slachtbrief. Op maandag 20 augustus kan je je schaap al gaan afleveren in de tijdelijke slachtplaats. Op dinsdag 21 augustus zal de slachting plaatsvinden. Neem die dag zeker je identiteitskaart en slachtbrief mee naar de tijdelijke slachtplaats. Het transport van de dieren moet diervriendelijk gebeuren, dus niet met samengebonden poten. Vervoer van dieren naar de tijdelijke erkende slachtplaats moet bovendien gebeuren in een vervoermiddel dat volledig reinigbaar en ontsmetbaar is, dus dit kan niet in een personenwagen.

Leveren van schapen

Liefst worden de schapen op maandag 20 augustus geleverd bij de tijdelijke erkende slachtplaats. Dit in kader van dierenwelzijn, etc.

Voor informatie kan u contact opnemen met de slachtplaats.

Vervoersdocumenten

Het juiste vervoersdocument moet duidelijk en volledig ingevuld worden om geen boete te verkrijgen. Alle documenten kan je onderstaand downloaden. 

Openingsuren slachtinrichting

  • Koebaan 24, 3600 Sledderlo(Genk)
  • GSM 0475/36.26.21
  • Dinsdag 21 augustus is de slachtinrichting geopend van: 9.00 - ….

Kost slachting schaap

Bij de erkende tijdelijke slachtplaats te Sledderlo wordt er 35,00 euro gerekend voor de slachting van een schaap. De kost wordt verrekend met de eigenaar van het schaap.