Papier en karton

Hoe aanbieden

Wanneer je papier en karton buiten plaatst voor de huis-aan-huisinzameling moet je met volgende regels rekening houden:

  • Verwijder plastic folie van kranten, tijdschriften of reclamebladen
  • Bied uw oud papier aan in een doos of in balen samengebonden met natuurtouw
  • Vouw kartonnen dozen samen
  • Per inzamelbeurt mag maximaal 1 m³ aan papier en karton worden aangeboden en de bundel of doos mag maximum 15 kg wegen

Opgelet: papier en karton dat op een andere manier wordt aangeboden (bijvoorbeeld in plastic kratten) neemt de ophaler niet mee.

Oud papier en karton wordt elke maand gratis huis aan huis opgehaald. Raadpleeg de afvalkalender voor de juiste ophaaldata. Je plaatst het oud papier en karton best vóór 6 uur ‘s morgens buiten, desnoods de avond voordien.

Papierafval voorkomen

Geen telefoonboek nodig? Uitschrijven kan!

Ieder jaar worden ze trouw bij je thuis bezorgd: de Gouden en Witte Gids. Twee dikke boeken vol met adressen en telefoonnummers van particulieren en bedrijven. Vanaf dit jaar worden ze gebundeld in 1 papieren telefoonboek. Op zich handig om in huis te hebben. Maar als je het boek eigenlijk niet gebruikt is het toch een hoop papier. Wist je al dat je je kan uitschrijven? Je ontvangt de gids dan niet meer en tegelijkertijd draag je je steentje bij aan het milieu. 

Om uit te schrijven surf je naar info.truvo.be/uitschrijven

De nodige telefoonnummers kan je vinden via de websites goudengids.be en wittegids.be. Op deze sites kan je ook de applicatie downloaden voor je smartphone. Tot slot kan je ook altijd naar het infonummer 1207 bellen. 

Nog meer papier besparen met de NEE/NEE-sticker

Reclame en gratis regionale kranten zijn goed voor tonnen papierafval. Het is al helemaal een verspilling wanneer je bedenkt dat het merendeel van dit drukwerk rechtstreeks in de prullenmand verdwijnt. Nochtans kan je ook hier makkelijk komaf mee maken. Vraag gewoon de JA/NEE-sticker als je geen ongeadresseerde reclame meer wenst of de NEE/NEE-sticker als je ook liever geen regionale kranten ontvangt. De sticker kan je bekomen in het gemeentehuis.

De sticker kleef je gewoon op de brievenbus. Reclame op naam kan je vermijden door je in te schrijven op de Robinson-lijst op www.robinsonlist.be.

Toch reclame ontvangen?
Wanneer je toch nog ongewenste reclame ontvangt, kan je de 'verantwoordelijke uitgever' contacteren opdat de nee/nee-sticker gerespecteerd wordt. 
Folders in een folie worden meestal bedeeld door myshopi.  Zij hebben een website waar je klacht kan indienen door 'folders gekregen ondanks anti-reclame sticker' aan te duiden. http://www.foldersontvangen.be